اصول صحیح نگه داری مواد غذایی
با دوستانتان به اشتراک بگذارید.

اصول نگهداری مازاد مواد غذایی

 

زیاد برامون پیش اومده که مهمان داشتیم و مازاد نیاز یا مصرف اون وعده غذا درست کردیم و بعد از تموم شدن مهمونی خوشحال بودیم که فردا لازم نیست ناهار یا شام درست کنیم و غذای فردا را داریم، ولی تا حالا از این دید بهش نگاه نکرده بودیم که واقعا ارزش غذایی، غذایی که تازه پخت میشه با غذای مونده یکی هست؟! و دوم اینکه اگر که غذا هم اضافه اومد چطور و با چه اصولی نگهداریش کنم؟! امروز قراره نکته های کاربردی را درمورد اصول نگهداری غذاهای مازاد از مصرف روزانه مون را با هم مرور کنیم و یاد بگیریم:

اولین نکته ای که لازم هست بدونیم اینه که مسلما غذای مانده ارزش غذایی کمتری داره؛ یعنی میزان ویتامین‌های اون تا حد زیادی کاهش یافته و همچنین کیفیت و بهداشت غذای مانده پایین‌تر از غذای تازه است. به همین‌دلیل بهتره غذای هر روز، همان روز پخته و تازه مصرف بشه چرا که غذای مانده نه‌ تنها کیفیت بهداشتی و ارزش غذایی پایینی داره بلکه ممکن است باعث مسمومیت بشه، بنابراین خوردن غذای مانده تا حد امکان توصیه نمی‌شود!!!!!!

 و اینکه یادمون باشه غذا بعد از پخته شدن نباید بیش از ۲ ساعت بیرون از یخچال بماند؛ چرا که نگهداری طولانی‌ مدت غذا در خارج از یخچال، روی اجاق یا سرسفره فرصتی را برای رشد میکروارگانیسم‌ها فراهم می کنه و می‌تواند باعث آلودگی آن شود. البته بعد از انتقال به یخچال هم بیشتر از ۲۴ ساعت نمی‌توانیم آن را در یخچال نگه داریم.

هم رژیم بگیر و هم یادش بگیر

اصول نگهداری غذاهای مازاد مصرف روزانه

۱-وقتی می‌خواهید حجم زیادی از غذا را در یخچال بگذارید، بهتر است به جای یک قابلمه بزرگ، آن را در چند ظرف کوچک‌تر ریخته و بعد به یخچال منتقل کنید تا تمام قسمت‌های غذا با سرعت سرد بشه. اگر غذا با حجم زیاد وارد یخچال شود، قسمت‌های مرکزی غذا نمی‌تواند به همان سرعتی که اطراف غذا سرد می‌شود، خنک شوند و ممکن است سرد شدن قسمت‌های مرکزی غذا چندین ساعت طول بکشد. گرم ماندن قسمت‌های مرکزی در همین چند ساعت باعث می‌شود شرایط برای تکثیر میکروارگانیسم‌ها و تغییرات آنزیمی در موادغذایی فراهم شود.

اما نکته مهم این است که سم تولید شده از این میکروب‌ها معمولا در همان ساعات اولیه هیچ نمودی در بو، مزه و ظاهر غذا ندارد و حتی ممکن است وقتی غذایی که شب پخته‌ایم را فردا ظهرش می‌خوریم، احساس کنیم خیلی هم خوشمزه بوده اما از نیم ساعت بعد، بسته به نوع سمی که در غذا تولید شده، علائم مسمومیت از ضعف، دل‌پیچه، حالت تهوع، کاهش دمای بدن و لرز تا اسهال، استفراغ و … ظاهر می‌شود.

۲- غذاهایی که برای تهیه‌شان از “دست” زیاد استفاده می‌شود، مثل سالاد الویه، انواع کباب، کوکو، کتلت و … بسیار بیشتر از غذاهای دیگر در معرض مسمومیت قرار دارند و نگهداری‌شان در یخچال به هیچ شکلی مورد اطمینان نیست. پس بهتره این غذاها را اندازه مصرف هر وعده تهیه کنیم.

۳-نوع ظرفی که غذا در آن، در یخچال نگهداری می شود هم از نظر واکنش‌های شیمیایی که بین غذا و ظرف رخ می دهد، اهمیت دارد. ظرف غذا باید حتما درب دار و روکش‌دار باشد تا آلودگی از محیط وارد غذا نشود، در کل می‌توان گفت ظروفی مناسب نگهداری غذا هستند که درب دار باشند و تبادل دما به خوبی در آنها انجام بشه که سریع خنک شود.

۴-اگر غذا را بعد از نگهداری چند ساعته در یخچال بخواهیم گرم کنیم، باید حتما دمای مرکز غذا به ۶۰ تا ۶۵ درجه سانتی‌گراد برسد، زیرا جمعیت باکتری‌های رشد یافته در غذا، هر ۲۰ دقیقه یک بار به توان ۲ می‌رسد! بنابراین دمای ۶۵-۶۰ درجه‌ای برای گرم کردن و از بین بردن این باکتری‌ها ضروری است که معمولا افراد به این مسئله توجه نمی‌کنند.

۵-غذای مانده را با توجه به شرایطی که ذکر شد می‌توان ظرف ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری کرد و بیشتر از آن توصیه نمی‌شود.

۶-ظروف پلاستیکی مخصوص نگهداری مواد غذایی باید کاملا صاف و صیقلی و بدون گوشه و زاویه باشند و درهای محکمی داشته باشند.

اگر شکاف، ترک یا حتی خراش هایی داخل ظرف به وجود آمد، بهتر است از خیر استفاده از آن برای نگهداری مواد غذایی بگذرید؛ چون امکان نفوذ میلیاردها میکروب حتی در خراش های کوچک ظروف هم وجود دارد که می تواند سلامت شما را به خطر بیندازد.

اگر ظرف شما در اثر قرارگرفتن داخل مایکروفر یا دستگاه گرمکن یا حتی به مرور زمان، شکل و رنگ خود را از دست داد، آن را دور بیندازید و به فکر تهیه ظرف دیگری باشید. ظروف پلاستیکی گاهی به دلیل تغییر دما، ترکیب های سمی و سرطان زا آزاد می کنند؛ بنابراین تغییر رنگ و شکل آنها باید حتما جدی گرفته شود.

۷-این را هم حتما حواسمون باشه همه ظروف پلاستیکی لزوما برای استفاده در یخچال و فریزر و مایکروویو مناسب نیستند، همه اینها را می تونیم از علائم درج شده ته ظروف پلاستیکی بفهمیم. 

علام ظروف پلاستیکی چه معنی و مفهومی دارند؟

این علامتی که در تصویر بالا می بینید نشان دهنده این هست که ظروف مورد نظر به طور خاص برای نگهداری مواد غذایی ساخته شده است. 

چه ظروفی مناسب نگهداری مواد غذایی در فریزر هستن؟

از علائم ظروف پلاستیکی که باید جدی بگیریم همین علامتی هست که در تصویر بالا می بینید: ظروف پلاستیکی را همون قدری که نباید بی هوا در مایکروویو قرار داد در فریزر هم نمی توان گذاشت. از بین ظروف پلاستیکی تنها آنهایی را می توانید برای نگهداری غذا در فریزر استفاده کنید که علامت برفی شکل بالا را داشته باشند. 

چه ظروفی را می توان در ماکریویو گذاشت؟و برای استفاده در مایکروویو : ظروفی در مایکروویو قابل استفاده اند که علامت های بالا ته شان حک شده باشد، این علامت ها با ۳ خط موجی شکل(نشان دهنده تابش مایکروویو )تایید می کنند که ظرف مورد نظر را می توانید داخل مایکروویو قرار دهید. ظروف دارای این نشان به‌گونه‌ای ساخته شده‌اند که بر اثر حرارت مایکرووِیو ذوب نمی‌شوند. حجم مواد شیمیایی‌ای هم که در معرض حرارت مایکرووِیو از خود آزاد می‌کنند بسیار ناچیز است. ظروف پلاستیکی فاقد این نشان از لحاظ قابلیت تحمل تابش مایکرووِیو تحت آزمایش‌های لازم قرار نگرفته‌اند و بنابراین بهتر است از حرارت‌دادن‌شان در مایکرووِیو خودداری کنید.

با همه ی این راهکارها بازم باید یادمون باشه “تازه خوری” را جز اصول اساسی زندگی مون بزاریم و در هر وعده غذایی اندازه مصرف همون وعده غذا تهیه کنیم. اطلاعات بیشتر در مورد “تازه خوری و اصول تازه خوری” را از طریق لینک زیر می تونید مطالعه کنید:

تازه خوری و اصول تازه خوری

امیدوارم زندگی تون سرشاز از ثروت، عشق و آگاهی باشه.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
فریبا کرمی
فریبا کرمی هستم مدیر وبلاگ ایت نت به تولید محتوای کاربردی و رفع دغدغه های روزانه در حوزه غذا و آشپزی و سبک زندگی سالم علاقه دارم.

    خودم را دوست داشته باشم

    مقاله قبلی

    چای ایرانی یا خارجی؟!

    مقاله بعدی

    شما همچنین ممکن است دوست داشته باشید

    نظرات

    پاسخ دهید

    بیشتر در تغذیه سالم